Ethereum är ett av de bästa protokollen och det är även det mest populära när det kommer till utvecklingsaktivitet för DeFi. Det är även den överlägset säkraste smart kontrakt kompatibla blockkedjan när det gäller miners och nodaktivitet. Ethereum har dock ett par större begränsningar, det går inte alltid helt ihop med andra blockkedjor och det lider av allvarliga trängselproblem som en följd av enorm efterfrågan.
Men Polygon, som har skapat ett ramverk för att bygga Ethereum interoperativa blockkedjor kan ha lösningen.
Vad är Polygons syfte?
Polygon är ett fantastiskt svar på några av de stora utmaningarna som Ethereum står inför, till exempel höga avgifter, dålig användarupplevelse och låg transaktionskapacitet.
Polygons uppdrag är att göra Ethereum till ett ”internet av blockkedjor”, det vill säga ett ekosystem med multipla blockkedjor som är kompatibla med Ethereum. Polygon vill uppnå detta genom att tillhandahålla en funktion där utvecklare kan en lansera sin egen anpassade Ethereum kompatibla blockkedja med ett enda klick.
Polygon föreställer sig en värld där distinkta blockkedjor fritt och enkelt kan utbyta värde och information, göra sig av med de teknologiska och ideologiska skillnaderna som skiljer de flesta blockkedjor idag.
Projektet var ursprungligen känt som Matic Network, men bytte sedan namn till Polygon när projektets omfattning utvidgades. Medan Matic var en enkel lager 2 skalningslösning för Ethereum, är Polygon infrastrukturen för ett nätverk av massivt skalande, samverkande blockkedjor som behåller sin egen suveränitet.
Vem bygger Polygon?
Det utvecklas för närvarande av ett team som leds av de fyra grundarna Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal, Anurag Arjun och Mihailo Bjelic. Kanani är Polygons VD och en erfaren utvecklare som har en förkärlek för skalningsmekanismer, medan resten av teamet ger en mängd erfarenhet av att bygga, hantera och växa teknikföretag.
Hur fungerar Polygon?
Polygon erbjuder en mängd olika moduler som utvecklare kan använda för att enkelt distribuera och konfigurera sin egen anpassade blockkedja. Dessa inkluderar konsensus- och styrmoduler, liksom en mängd olika exekveringsmiljöer och virtuella maskinimplementeringar.
Blockkedjor som lanseras på detta sätt är konfigurerade att dra nytta av Matic Proof of Stake (PoS) sidkedja, som använder ett nätverk av validatorer för att dramatiskt påskynda transaktioner och sänka avgifterna till ett minimum, samtidigt som allt på Ethereums huvudkedja slutförs.
Polygon stöder två typer av kedjor, och dessa är fristående kedjor och säkrade kedjor. I korthet är fristående kedjor självstyrda blockkedjor som är direkt kompatibla med Ethereum, medan säkrade kedjor helt enkelt får deras säkerhet genom att utnyttja ett nätverk av professionella validatorer.
Till en början kommer alla fristående blockkedjor hos Polygons att vara Matic Proof of Stake kedjor, men andra sidokedjor och företagskedjor kommer att stödjas med en senare uppdatering.
Plattformen är utformad för att stödja en mängd olika skalningslösningar, inklusive Matic Plasma, ZK Rollups, Optimistic Rollups och Validum Chains, som alla är utformade för att multiplicera transaktionsgenomströmningen av tillhörande blockkedjor utan att kompromissa med säkerhet eller användarupplevelse.
I skrivande stund stöder Polygon endast Matic Plasmas skalningslösning. Detta fungerar i huvudsak genom att ladda ner transaktioner från Ethereums huvudkedja till Polygons Matic Proof of Stake kedja, innan allt slutförs på huvudkedjan. Under de kommande månaderna och åren kommer Polygon att lägga till stöd för olika alternativa skalningslösningar för att ge utvecklare friheten att välja den lösning som bäst passar deras behov.
Trots att de har ändrat varumärket är den inbyggda valutan Polygon nätverket fortfarande känd som MATIC. Detta används till stor del för att betala gasavgifter och delta i styrning av protokollet, och kan också användas i hela Polygons ekosystem inom DeFi.
Vad gör Polygon unikt?
Polygon expanderar dramatiskt visionen och omfattningen av det ursprungliga Matic nätverket genom att förse utvecklare med en uppsättning verktyg som de kan använda för att skapa högpresterande, högskalande blockkedjor och decentraliserade applikationer (DApps).
Polygon är unikt på marknaden, eftersom det är den enda skalbarhetslösningen som stöder Ethereum Virtual Machine (EVM) och gör det möjligt för anslutna kedjor att behålla sin självstyrda säkerhet, samtidigt som de säkerställer interoperabilitet mellan både varandra och Ethereums huvudkedja.
Till skillnad från vissa andra plattformar är kedjor i Polygons ekosystem inte tvingade att utnyttja dess säkerhet som ett tjänsteskikt, men kan ändå överföra meddelanden mellan varandra tack vare godtyckliga meddelandeöverföringsmöjligheter. Detta säkerställer att utvecklare kan bygga verkligt kompatibla decentraliserade applikationer som kan utnyttja de unika egenskaperna hos flera blockkedjor i stor skala.
Eftersom byggandet på Polygon är väldigt likt hur det är att bygga på Ethereum, är plattformen omedelbart tillgänglig för den största utvecklingsgruppen av blockkedjor i världen, som nu kan bygga mycket skalbara applikationer som fullt ut kan dra nytta av Ethereums nätverkseffekter utan att offra något. Som vi tidigare berört är Polygon också ovanlig eftersom det har stöd för en mängd olika skalningslösningar som projekt kan implementera efter vad de själva föredrar. Detta gör Polygon väl positionerad om någon enskild skalningslösning skulle bli dominerande i framtiden eller inte lyckas med sitt syfte.
Vad är Ethereums skalningsproblem?
Om du har använt Ethereums nätverk under tider av hög belastning de senaste månaderna har du kanske märkt att transaktionsavgifterna kan variera från något acceptabelt till nästan outhärdligt.
I april 2021 varierade transaktionsavgifterna från i genomsnitt 9 dollar till över 30 dollar per transaktion, och var ibland betydligt högre. Dessutom har kostnaden för smarta kontrakt transaktioner nått enorma höjder det senaste med genomsnittliga Uniswap-, Curve– och Balancer transaktioner på över 100 dollar.
Det finns ett par huvudorsaker bakom detta. Den första är det begränsade antalet transaktioner som Ethereums nätverk kan behandla samtidigt, vilket kallas transaktionsgenomströmning. Enligt nuvarande uppskattningar kan Ethereums nätverk endast hantera cirka 15 transaktioner per sekund (TPS) vid maximal belastning, men efterfrågan på resurser överstiger vanligtvis denna transaktionshastighet.
Det andra är att Ethereum måste uppnå global konsensus innan transaktioner slutförs. Detta kan ta ganska lång tid på grund av fördröjningar på dess Proof of Work (PoW) nätverk.
Detta ger användarna två alternativ. De kan antingen öka mängden gas (avgift) de betalar för att säkerställa att deras transaktioner prioriteras av miners och snabbt bekräftas, eller så kan de sätta en låg avgift och vänta tills nätet är mindre belastat, men riskerar då att det kan ta slut på gas eller att det tar lång tid att slutföra transaktionen.
Skalningslösningar fungerar genom att öka antalet transaktioner som får plats i varje block genom att hantera en del av transaktionslogiken utanför Ethereums huvudkedja för att minska storleken på varje transaktion, eller genom att bunta ihop ett gäng överföringar till en enda optimerad transaktion.