Kryptodata

  • Market Cap: $2,665,497,952,894.02
  • 24h Vol: $86,674,509,935.99
  • BTC Dominance: 49.90%

Vad är MetaMask?

MetaMask är en populär kryptoplånbok kopplad till Ethereums blockkedja och tillåter användare att interagera med Ethereums ekosystem, där en enorm mängd av olika decentraliserade applikationer (Dapps) byggs. MetaMask är även en av de bästa plånbokslösningarna på Ethereum för enkel åtkomst till decentraliserade börser (DEX), spelplattformar, spelsajter och många andra applikationer som finns just nu.

MetaMask är kompatibel med de mest använda webbläsarna som till exempel Chrome, Firefox och Microsoft Edge. Förutom att lagra Ethereums egna valuta ETH, har MetaMask också tokens som är byggda på protokollets ERC-20 och ERC-721 standarder. MetaMask grundades av blockkedjeföretaget ConsenSys.En kort genomgång av MetaMask

MetaMask fick 400 000 användare mellan 2016 och september 2020. I skrivande stund har de passerat över 10 miljoner användare på plattformen. MetaMask erbjuder även toppmoderna features och funktioner när det kommer till säkerhet och design.

En funktion som gör MetaMask till en av de bästa plånböckerna på Ethereum är dess enastående krypteringsteknik, som säkert lagrar lösenord och privata nycklar i varje användares enhet. Dessutom tillåter det användare att ansluta flera plånböcker och växla mellan Ethereum mainnet, stora testnät och till och med Binance Smart Chains mainnet.


MetaMask vs Trust Wallet

En annan plånbok som är kompatibel med Ethereums blockkedja är Trust Wallet, som har några grundläggande skillnader mot MetaMask. MetaMask är till exempel både en webbläsare och mobilbaserad plånbok, medan Trust Wallet endast är tillgänglig på mobilen. Dessutom stöder Trust Wallet mer än bara Ethereum och dess tillgångar. Användare kan lagra ett bredare utbud av digitala valutor, inklusive valutor som ETH, BTC, XRP och LTC.

Andra funktioner i Trust Wallet inkluderar möjligheten att köpa BTC, tjäna ränta på insatt kapital, interagera med NFTs, hålla koll på kryptopriser och fungera som en kryptobörs.


Hur man installerar och använder MetaMask

För att börja använda plånboken måste du installera rätt webbläsarplugin, och installationsprocessen och användningen är nästan likadan oavsett vilken webbläsare du använder.

Efter en lyckad installation klickar du på knappen “Kom igång” i dialogrutan som visas. Detta leder till alternativet “Skapa en plånbok”.

I nästa dialogruta kan du antingen gå med på, eller inte hålla med om “Förbättra MetaMask.”

Därefter uppmanas du att skapa ett lösenord. MetaMask anser att ett starkt lösenord har minst åtta tecken inklusive bokstäver, siffror och symboler. Tryck på “Skapa” och skriv sedan ner ”seed back up phrase”, som innehåller 12 ord.

Det rekommenderas att du alltid skriver ner en ”seed back up phrase” och förvarar den någonstans där andra inte har tillgång till den. Det är också mycket lämpligt att aldrig behålla en digital kopia av din backupfras. Om någon får tillgång till det kan och kommer de troligen att ta allting som finns på din plånbok.

Back-up frasen är ditt enda sätt att återställa din plånbok om du glömmer ditt lösenord, om enheten skadas eller om du vill öppna MetaMask på en annan enhet. Genom att klicka på knappen “Nästa” kommer du till bekräftelsessidan “Secret backup phrase”.

Här måste du ange frasen i exakt samma ordning som den presenterades. Tryck sedan på “Bekräfta”.

Efter en lyckad bekräftelse tar installationsprocessen dig till den sista sidan, där du klickar på “Allt klart” för att slutföra installationsprocessen. Följaktligen loggas du in automatiskt, redo att ansluta till Ethereums ekosystem.

När du loggat ut klickar du på MetaMask ikonen i din webbläsare och använder inloggningsuppgifterna för att komma åt plånboken igen. Observera att ikonen vanligtvis visas i det övre högra hörnet av webbläsaren.

Inuti plånboken kan du komma åt dina tillgångar på fliken “Tillgångar” och spåra din aktivitet i avsnittet “Aktivitet”.

En transaktion på MetaMask börjar med alternativet “Skicka” som låter dig fylla i mottagarens Ethereum adress, det belopp du vill skicka och den gaskostnad (transaktionsavgift) du är villig att betala.

Om du vill använda MetaMask på Android eller iOS måste du ladda ner MetaMask mobilappen i antingen Google Play Store för Android, eller App Store för iOS och följa anvisningarna.

Mobilversionen har också samma funktioner som webbläsarbaserade tillägg på skrivbordet. Som sådan ger den säkra inloggningar, nyckelvalv, konton och låter användare bläddra i Ethereum baserade DApps. Trots att det är en ”het plånbok”, vilket betyder att den är ansluten till Internet, gör MetaMask det enkelt att ansluta till ”kalla plånböcker” som Ledger och Trezor.


Vad är MetaMask avgifterna?

MetaMask tillhandahåller en standard gasavgift för varje transaktion, beroende på status för Ethereum nätverket. Dessutom ges användarna möjlighet att ändra gasavgifterna och gasgränser via en avancerad flik som gör det möjligt att anpassa parametrarna.

Skillnaden mellan avgifter och gränser är att avgifter är kostnaden för behandling av transaktioner, medan gasgränser är de högsta transaktionskostnaderna en användare är villig att satsa på en enda transaktion.

Observera att transaktionsavgifter bestämmer transaktionshastigheten på den näst största decentraliserade blockkedjan. Ju högre priser desto snabbare bekräftelsestid och vice versa. MetaMask delar gasavgiftsalternativen i “Snabbast, snabb och långsam”.

Gasavgifter beror på trängseln på Ethereums blockkedja, som hittills har varit ett stort problem 2021 och ett stort hinder för det smarta kontraktnätverket att lösa. Observera att om du ställer in dina gasavgifter för lågt i förhållande till standardavgiften från MetaMask, finns det en stor möjlighet att din transaktion kan fastna och aldrig bli bekräftad.


Slutsats

MetaMask online begränsar säkerhetsnivån jämfört med offline plånböcker som Trezor och Ledger, det slår dock andra plånböcker när det gäller enkel åtkomst med Ethereums DAppar, tack vare dess enkla installation och tillgänglighet på både stationära och mobila plattformar. Faktum är att det är svårt att föreställa sig hur DeFi sektorn skulle ha spridit sig så mycket som den gjort om det inte vore för MetaMasks webbtillägg.

Dessutom ger plånbokens möjlighet att ställa in gasgränsen över eller under genomsnittliga avgifter användarna friheten att välja hur snabbt deras transaktioner behandlas och hur mycket de måste betala i avgifter, en funktionalitet som inte är tillgänglig i de flesta kryptoplånböcker.


Please enter and activate your license key for Cryptocurrency Widgets PRO plugin for unrestricted and full access of all premium features.