Kryptodata

  • Market Cap: $2,438,558,435,705.70
  • 24h Vol: $109,421,738,721.10
  • BTC Dominance: 52.52%

Domän och hemsidan är till salu. Mejla kontakt@kryptodata.se vid intresse.

Hur wrappar man Bitcoin?

Vad är wrapped tokens?

Wrapped (inslagna) tokens är säkerställda digitala tillgångar som är knutna 1:1 till andra kryptovalutor. Ungefär som stablecoins spårar de värdet av deras underliggande digitala tillgångar. Den enda skillnaden är att säkerheterna vanligtvis är volatila digitala tillgångar, snarare än fiat valutor. Därför är avsikten med dessa inte att ge prisstabilitet. Målet är snarare att främja interoperabilitet genom att minta inhemska versioner av etablerade kryptovalutor på flera nätverk. Med andra ord gör denna teknik det möjligt att överföra likviditet mellan två eller flera tekniskt inkompatibla blockkedjenätverk.

Det är värt att nämna att DeFi har varit den främsta mottagaren av detta paradigmskifte. Med tillkomsten av inslagna tokens har det blivit mycket lättare att överföra likviditet till DeFi ekosystemet, och anledningen till att det har blivit ett ökat inflöde av DeFi likviditet från Bitcoin marknaden.


Vad betyder det att slå in (wrap) Bitcoin?

Inslagna versioner av Bitcoin kan man säga är digitala representationer av BTC på stödjande blockkedjor som Ethereum och Binance Chain. Dessa digitala tillgångar är alltså helt enkelt tokeniserade versioner av Bitcoin som överensstämmer med token-standarderna för DeFi stödjande blockkedjor. Ett bra exempel är Wrapped Bitcoin (WBTC) som är en ERC-20 token kopplad till BTC men från Ethereums ekosystem.


Varför slå in Bitcoin?

Bitcoin har länge behållit sin dominans som den största kryptovalutan baserat på marknadsvärde. Detta beror delvis på uppfattningen att dess mynt och nätverk ger förstklassig säkerhet och en oöverträffad grad av decentralisering. Det finns betydande bevis för att nya investerare troligen kommer att köpa Bitcoin innan de utforskar altcoin marknaden.

Man kan säga att DeFi:s möjligheter bygger på smarta kontrakt stödjande altcoin kedjor. Eftersom Bitcoin förblir ett relativt stängt ekosystem är det nästan omöjligt för BTC innehavare att direkt engagera sig i DeFi marknaden utan att ge upp sina Bitcoin positioner för att få tillgång till DeFi kompatibla mynt.

Förståeligt tycker Bitcoin innehavare att denna process är lite jobbig på grund av de extra avgifter som är förknippade med sådana börser och riskerna med att hålla DeFi tokens i allmänhet som är lite mindre och mer volatila.

Från det andra perspektivet har vi DeFi förespråkare och utvecklare som förstår vikten av att kapital flödar in från Bitcoin marknaden. Som en del av sina ansträngningar för att minska barriären för att komma in på DeFi-marknaden har dessa enheter tagit fram olika sätt att representera Bitcoin på Ethereum och andra populära smarta kontraktstödande blockkedjor.

Så dessa system upprätthåller ett 1:1 förhållande mellan Bitcoin och en tokeniserad version av den digitala tillgången, och utfärdar tokeniserade Bitcoins via smarta kontraktstödande blockkedjor.

Till exempel återspeglar en inslagen Bitcoin (WBTC) marknadspriset på BTC. WBTC ägare kan därför utforska DeFi och ändå dra nytta av Bitcoins prisrörelser.


Hur man slår in Bitcoin

Det finns tre olika tillvägagångssätt för tokenisering av Bitcoin, som alla kräver att användare låser BTC eller andra digitala tillgångar för att kunna ta emot tokens kopplade till värdet av Bitcoin. Nedan följer en kort beskrivning av alla tre teknikerna.


Centraliserad förpackning

Som namnet antyder innebär centraliserad Bitcoin förpackning mellanliggande processer som styrs av en tredje part. Här måste du skicka ett belopp i BTC till en centraliserad depåplattform. Därefter kommer denna plattform att låsa din Bitcoin i ett smart kontrakt och minta en motsvarande mängd tokeniserad Bitcoin på Ethereum eller någon annan specificerad blockkedja. Slutligen kommer handlaren att överföra den tokeniserade Bitcoin till din plånbok.


Tillitslös inslagning

När du använder en tillitslös inslagningsmodell behöver du inte lita på en centraliserad enhet. Du kan skicka din Bitcoin direkt till ett smart kontrakt som är programmerat för att minta tokeniserad Bitcoin motsvarande mängden låst BTC. Ett exempel på ett sånt system är Keep Network.


Syntetisk inslagning

Slutligen tillåter vissa Bitcoin förpackningslösningar användare att ta emot syntetiska tillgångar kopplade till värdet av Bitcoin. Till skillnad från de andra två modellerna använder inte syntetisk förpackning nödvändigtvis BTC som säkerhet för att prägla ett Bitcoin-kopplat syntetiskt token. Beroende på protokollet kan du låsa en kombination av digitala tillgångar för att minta syntetisk Bitcoin.


Hur man mintar WBTC?

Med ett marknadsvärde på över 6 miljarder dollar är Wrapped Bitcoin (WBTC) för närvarande den mest populära tokeniserade Bitcoin på marknaden. Den digitala tillgången använder en centraliserad Bitcoin förpackningsteknik som involverar inputs från förvarare och handlare. Speciellt bestämmer en decentraliserad autonom organisation som heter WBTC DAO vem som ska tas bort från eller läggas till i listan över godkända förvarare och handlare.

Som ett första steg måste du interagera med handlare som har till uppgift att inleda förpackningen och utföra KYC kontroller. När handlaren bekräftar din identitet skickar den din BTC till förvararen, som i sin tur kommer att låsa den och minta den angivna mängden WBTC på Ethereums blockkedja. Därefter överför handlaren den mintade WBTC till din plånbok.

I ett scenario där användaren begär att ta bort BTC måste förvararen bränna den mintade BTC och låsa upp säkerheten.


Vad är nackdelarna med att inslagna Bitcoin?

Genom att använda en insvept version av Bitcoin försvinner decentraliseringen och säkerheten i Bitcoin nätverket, eftersom dessa tokens kommer från andra blockkedjors ekosystem, varav några inte är lika decentraliserade som Bitcoin. Tokeniserade Bitcoin speglar därför endast värdet av BTC och inte decentraliseringen och säkerhetsförmågan hos Bitcoins blockkedja.


Slutsats

Inslagna Bitcoin låter dig alltså få ut det mesta av dina BTC innehav. Med den här lösningen kan du skapa mer värde utan att helt hoppa av från värdekedjan i Bitcoins ekosystem. Innan du skyndar dig att slå in dina Bitcoin, var noga med att förstå baksidorna och välj den mest lämpliga förpackningstekniken för dina behov.


Please enter and activate your license key for Cryptocurrency Widgets PRO plugin for unrestricted and full access of all premium features.