Kryptodata

  • Market Cap: $2,695,425,889,634.66
  • 24h Vol: $90,680,035,536.55
  • BTC Dominance: 50.68%

Vad är ett Stablecoin?

Kryptomarknaden är känd för dess volatilitet, och som ett medel för att bekämpa detta så uppfanns stablecoins (stabila kryptovalutor). Stablecoins kan som sagt hjälpa kryptoinvesterare att undvika den höga volatiliteten på marknaderna, och de flesta av kryptovalutorna är säkerställda av en underliggande tillgång för att leverera prisstabilitet. Till exempel är en av de vanligaste typerna av stablecoins de som är kopplade till fiat valutor.

‍En stablecoin som heter Tether (USDT) backas till exempel 1:1 mot den amerikanska dollarn (1 USDT = $1). För varje enskild USDT-enhet som är i omlopp ska $1 avsättas och hållas i reserv av finansiella tjänsteleverantörer.

Antalet och mängden stablecoins där ute har exploderat de senaste åren. Det finns även kryptotillgångar som är knutna till andra fiatvalutor som euro, och till och med andra kryptotillgångar.

Möjligheterna med stablecoins är minst sagt stora, vissa stablecoins projekt har till och med knutit sina digitala tillgångar till ädelmetaller. Projekt som Facebooks Diem har för avsikt att göra det möjligt för stablecoins att användas som ett växlingsmedium – som stöds av en mängd med olika nationella valutor.

Stablecoins är enkla att köpa och listas på de flesta kryptovalutabörser, inklusive Binance och Coinbase.


Vilka är de viktigaste användningsfallen för Stablecoins?

Handelsvolymerna för stablecoins ökar allt mer och det finns många användningsfall för investerarna att se fram emot.

För närvarande tar till exempel många finansinstitut ofta ut väldigt höga transaktionsavgifter när gränsöverskridande överföringar görs, eller en fiat valuta konverteras för en annan, och dessa transaktioner eller växlingar kan ta flera dagar att gå igenom. Stablecoins gör dock att överföringar kan ske omedelbart på blockkedjan och mycket billigare.

Även några av världens största ekonomier funderar på att lansera nya stablecoins, ofta kallade centralbankens digitala valutor eller CBDC. För finansinstitut inklusive People’s Bank of China och Bank of England blir blockkedjetekniken en allt viktigare del av penningpolitiken. Många av dessa organisationer hoppas att kedjetransaktioner kan leverera en välbehövlig modernisering, särskilt när smartphone-plånböcker börjar bli mer populära än bankkonton.


Lista över de bästa Stablecoins

Här är en lista över de högst rankade stablecoins på Kryptodata. Listan kommer inte vara i prisordning, eftersom priset på stablecoins alltid är stabilt, listan kommer istället vara rankat på marknadsvärde.

Tether Stablecoin: USDT
Tether är en stablecoin, som är kopplad 1:1 till den amerikanska dollarn, och rankas som tredje på Kryptodata den 8 januari 2021.

Tether utfärdas av ett Hong Kong baserat företag, även kallat Tether. Företaget hävdade ursprungligen att varje USDT backades av en USD, men har sedan sagt att det finns mer av ett fraktionerat reservsystem.

Tether är ett av de mest populära sätten för kryptohandlare att komma in och ut från kryptomarknaderna. Tether är allmänt tillgängligt och nya Tether skrivs ofta ut (vilket ibland kan vara kontroversiellt, eftersom Tether aldrig har släppt en officiell offentlig revision). Medan många människor använder Tether för sin bekvämlighet har företaget Tether varit kärnan i flera stämningar om påstådd marknadsmanipulation.

Du kan köpa Tether på Binance, OKEx, Gemini, HitBTC, Huobi Global och andra börser.

Binance Stablecoin: BUSD
Binance USD är också kopplad 1:1 mot den amerikanska dollarn och utfärdat av Binance, i samarbete med Paxos. Stablecoin priset är alltid $1, och BUSD regleras av New York State Department of Financial Services. BUSD rankas som 13 på Kryptodata från och med 8 januari 2021.

Du kan köpa Binance USD på Binance och lösa in Binance stablecoin från Paxos. BUSD har samma funktion som alla stablecoin, hjälpa kryptohandlare på de volatila kryptomarknaderna genom att ge en kryptovaluta ett stabilt pris.

Coinbase Stablecoin: USDC
Coinbase stablecoin, USDC, rankas på 8:e plats på Kryptodata. USDC priset är även den kopplad 1:1 mot amerikanska dollarn och lanserades av kryptobörsen Coinbase och betalningsföretaget Circle som en del av Center Consortium.

USDC lanserades i september 2018 i syfte att tillhandahålla en plats för investerare i tider av volatilitet, samt låta företag acceptera betalning i kryptovalutor, på grund av det stabila priset på USDC.

Du kan köpa USDC på Coinbase, liksom Poloniex, Binance, OKEx, Bitfinex och till och med decentraliserade börser som Uniswap.


Nackdelarna med Stablecoins

Medan kryptovalutor som Bitcoin (BTC) är helt decentraliserade, kan samma sak egentligen inte sägas om stablecoins på grund av hur underliggande tillgångar måste hållas i reserv. En stor utmaning är att se till att dessa digitala valutor är ordentligt säkerställda. Tether har nämligen faktiskt ställts inför rättsliga åtgärder i New York efter påståenden om att USDT inte får backas 1:1 mot den amerikanska dollarn.

Sedan finns frågan kring regleringar. Många centralbanker reagerade när Facebook presenterade Diem, av rädsla för att denna kryptotillgång skulle kunna undergräva fiatvalutors suveränitet och till och med utlösa en ekonomisk krasch.

I slutändan kan det dröja innan stablecoins når en bredare användning i den verkliga världen.


You have not selected any currency to display