Kryptodata

  • Market Cap: $2,547,076,024,763.65
  • 24h Vol: $177,516,525,087.32
  • BTC Dominance: 51.55%

Hemsidan är till salu. Mejla kontakt@kryptodata.se vid intresse.

Hur NFTs förändrar konstindustrin

Den 11 mars 2021 såldes Beeples konstverk “Everydays: The First 5000 Days”,  för 69 miljoner dollar. Detta konstverk var världens första NFT verifierade digitala konstverk. Konstverket består av 5000 bilder, skapade under 13 år. Mike Winkelmann, även känd som Beeple, blev då en av världens “dyraste levande konstnärer”.

“Everydays” är ett digitalt konstverk och ett exempel på en växande bransch som kallas kryptokonst. Till skillnad från klassiska konstverk kan kryptokonst inte försvinna, bli stulen av tjuvar eller hängas i vardagsrummet. Dessa verk existerar som digital information, dess äkthet skyddas av blockkedjetekniken NFT (non-fungible token).

Den rekordstora Beeple försäljningen har påverkat många branscher och var startskottet för en ny väg av framtida trender. Många i konstindustrin är även förskräckta över att ett digitalt konstverk kunde säljas för en så stor summa. Trots detta rusar flera globala institutioner, med en mer fördjupad förståelse för NFTs för att omfamna denna växande trend.


Everydays av Beeple

Vad är kryptokonst?

Kryptokonst definieras som konst som existerar på blockkedjan. Dessa kan till exempel bestå av bilder, videor, digital konst och GIFs. Wikipedia har två definitioner av kryptokonst:

Första: antingen konst som har ett kryptotema, eller ämne relaterat till politiken för kryptovalutor.

Andra: när det gäller “Everydays”, är det kryptokonst som är registrerad som en NFT. Denna artikel fokuserar på den andra definitionen. Konst som är registrerad på blockkedjan i form av NFTs.

Till skillnad från traditionell konst finns det mest kryptokonst i digitala format. Vissa hävdar att kryptokonst är värdelöst, eftersom alla kan se konsten online och till och med spara ned en exakt kopia av bilden på datorn. Detta argument lider av bristande förståelse för tekniken som stöder NFTs. Det är tekniken bakom NFTs som gör att man kan bevisa ägandeskap av immateriella tillgångar, jämfört med om man bara sparat ned en kopia.


Vad är NFT?

NFTs används alltmer för att förädla digital och fysisk konst, videospel, samlarföremål och musik. NFTs är kryptografiska tokens som finns på blockkedjan. Detta medför att det är möjligt att spåra vem som äger vad och förhindrar dubbletter.

I de enklaste termerna är NFTs enheter med oföränderlig data som ger unikt ägande till ett digitalt objekt lagrat i datastandardformatet ERC 721 (i motsats till ERC-20 formatet för fungibla tillgångar) på Ethereums blockkedja. Även andra blockkedjor som Solana har börjat implementera sina egna former av NFTs. Till och med den börsnoterade kryptoplattformen Coinbase har gått ut med att de kommer att bygga en plattform för att köpa och sälja NFTs. De fick en miljon användare på väntelistan under 24 timmar.

NFTs representerar och ger bevis på ägande av ett icke utbytbart digitalt objekt. Till skillnad från kryptovalutor som BTC eller ETH, som är fungibla (om du byter en Bitcoin för en annan Bitcoin har du exakt samma sak) är NFTs unika. En NFT kan inte bytas mot en annan då de som sagt är unika. NFTs garanterar konstnärer och deras beskyddare exklusiva rättigheter till konst, identifierar kopior och undviker intrång i immateriella rättigheter.

Om en konstnär skapar en digital tavla så kan en person spara ned exakt samma bild på datorn, men han kan inte bevisa att han är ägaren av bilden. Det är jämförbart med att köpa en kopia av Mona Lisa eller någon annan traditionell målning. Du har en kopia av konstverket, men du äger inte originalstycket.

Du kan läsa mer om NFTs här.


Varför är kryptokonst signifikant?

Efter att Satoshi Nakomoto skapade Bitcoin 2009 anpassades dess underliggande teknik blockkedjan snabbt till andra applikationer. Denna teknik har nu uppmärksammats av den kreativa industrin, där dess tillämpning är avsedd att lösa några av de största problemen i konstvärlden som till exempel förfalskningar och stöld.

Andra skäl som gör NFTs och kryptokonst betydande är:

  • Kryptokonst och NFTs försöker ta itu med traditionella frågor om härkomst och äkthet samt moderna frågor om kopiering, upphovsrättsintrång och immateriella rättigheter. NFT användningen kommer förhoppningsvis att avsevärt underlätta problem kring autentisering.
  • Kryptokonst kan ägas av många individer samtidigt och är därför mer transparent och likvid. Till skillnad från traditionella konstverk som ägs av en enskild individ, familj eller institution, tillåter kryptokonstens NFT teknik flera köpare att köpa och byta ut andelar av kända verk. Denna funktion ger mindre rika individer möjlighet att komma in på den annars oöverkomligt dyra konstmarknaden.
  • Utvecklingen av kryptokonst och NFTs ger digitala och fysiska konstnärer många fördelar. NFT teknik gör det möjligt för konstnärer att registrera sina konstverk, skapa försäkringscertifieringar och undvika plagiat. Det gör det också möjligt för konstnärer och artister att övervaka framtida försäljning och samla in royalties från transaktioner då de kan bestämma att varje gång ett verk säljs vidare får de en andel av försäljningen.
  • Kryptokonst är tillgängligt för alla människor, alla nationaliteter, tro, kön eller identitet. Den är tillgänglig online, kan köpas och avnjutas var som helst, och kontrolleras inte av konsthandlare, censorer eller mellanhänder.

Sammanfattningsvis är kryptokonst en framväxande, trendande teknik som kommer att revolutionera konstindustrin.

Please enter and activate your license key for Cryptocurrency Widgets PRO plugin for unrestricted and full access of all premium features.