Kryptodata

  • Market Cap: $2,538,712,521,791.37
  • 24h Vol: $98,115,611,865.80
  • BTC Dominance: 51.65%

Domän och hemsidan är till salu. Mejla kontakt@kryptodata.se vid intresse.

Bör jag köpa Bitcoin?

Bitcoin nådde en högsta nivå på 65 000 dollar i april 2021 och föll sedan tillbaka till 30 000 dollar. Bitcoin har den senaste tiden börjat stiga igen och ligger nu på 60 000 dollar igen (18 oktober). Nu undrar både nybörjare och erfarna investerare om de ska investera i Bitcoin innan marknaden påbörjar nästa fas av den här bull-marknaden. Om du är en ny investerare och äntligen redo att börja investera i krypto, kommer här några viktiga saker att tänka på.Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta som skapades 2009 av Satoshi Nakamoto. Tanken bakom Bitcoin var att skapa en decentraliserad distribuerad huvudbok kallad blockkedja där alla transaktioner skulle registreras på ett oföränderligt sätt.

Alla transaktioner skulle utföras i blockkedjans inhemska valuta som kallas Bitcoin, med tanken att transaktionsavgifterna skulle vara lägre än för traditionella online betalningssystem.

Sen Bitcoin grundades har adaptionen och populariteten ökat exponentiellt och ses nu som en riktig valuta av vissa länder, till exempel El Salvador och Ukraina. Även institutionella investerare i USA har börjat bli mer intresserade av att investera i kryptovalutor och väntar nu på godkännande från SEC, och en Bitcoin ETF (börshandlad fond) väntas komma ut under sista kvartalet 2021.

Det är dock fortfarande en bit kvar innan Bitcoin accepteras globalt, men hela kryptoindustrin växer med över 110% per år, vilket gör det till den mest snabbväxande adaptionen av ny teknik någonsin. Till och med snabbare än internet och mobiltelefonen.


Bitcoins fördelar och nackdelar

Precis som alla investeringar finns det risker och fördelar med att investera i Bitcoin. Innan du väljer att investera är det viktigt att väga upp dessa för- och nackdelar för att se om en investering i Bitcoin är rätt för dig.

Fördelar med Bitcoin
Det kommer endast att finnas 21 miljoner Bitcoin vilket skapar ”scarcity”, vilket menas med att människor har ett högt behov på begränsade resurser. Alla dessa 21 miljoner Bitcoin är inte cirkulerande för tillfället, och det är därför miners jobbar med att bryta fram resterande mynt och detta kommer att vara klart år 2142. Det är även beräknat att cirka 20% av alla Bitcoin har försvunnit då folk har tappat sina privata nycklar och andra orsaker.

Slå ihop det med en halveringshändelse vart fjärde år som minskar nya Bitcoin belöningar till miners med 50% varje gång, och du har en tillgång som sannolikt kommer att stiga i värde på grund av ökad efterfrågan.

Med tanke på att det finns ett tak på 21 miljoner Bitcoin och regeringarna fortsätter trycka mer pengar kontinuerligt så kommer efterfrågan på en inflationsskyddad tillgång att öka.

Bitcoin har även snabbare transaktionshastighet och billigare transaktionsavgifter än traditionella fiatvalutor. Bitcoin kan skickas var som helst i världen till en motpart inom några minuter och mot en liten avgift, så länge inte nätet är överbelastat vilket skapar högre avgifter.

Bitcoin har även ett skydd mot betalningsbedrägeri. På grund av transparensen i alla transaktioner på blockkedjan är det praktiskt taget omöjligt att begå betalningsbedrägeri. Endast en attack på 51% skulle göra detta möjligt.

Nackdelar
Krypto är fortfarande i stort sett oreglerat vilket kan innebära risker i hur den kommande regleringen kommer att se ut. I de flesta länder behandlas dock Bitcoin som antingen egendom eller en handelsvara för skatteändamål och lagstiftningen förbättras för att göra den mer attraktiv för institutionella investerare.

Det finns även en nackdel i att du inte kan få någon support om du skulle skicka Bitcoin till fel adress, eller förlora de på något annat sätt. Detta då krypto inte stöds av någon central myndighet eller regering.

Krypto har även en hög volatilitet och risk för stora förluster, det har funnits dagar där kryptomarknaden har gått ner över 40% på en dag.


Bitcoin spekulation

Till skillnad från traditionella aktier och andelar vars pris bestäms av hur bra bolaget presterar, är värdet på Bitcoin och andra kryptovalutor rent spekulativa. Bitcoins acceptans som betalningsmedel eller investering beror på människors förtroende för det. Detta gör kryptovalutor till en något mer riskfylld investering än traditionella finansiella instrument. Istället för att värdera ett protokoll på hur mycket pengar det tjänar (t.ex via avgifter), tenderar kryptoprotokoll att värderas utifrån nätverkseffekter. Hur snabb adaptionen av ett nätverk är tenderar att relatera bra med protokollets pris. Detta har vi speciellt sätt i till exempel Bitcoin, Ethereum och Solana.


Är Bitcoin säkert?

Bitcoin har flest brottsrapporter om någon annan kryptovaluta, vilket är vettigt eftersom det är den äldsta och största kryptovalutan. För att svara på frågan om Bitcoin är säkert eller inte är det dock viktigt att tänka på några faktorer: Bitcoin är baserat på en decentraliserad distribuerad huvudbok som inte styrs av någon central myndighet.

Detta gör det säkert i den meningen att ingen regering eller myndighet kontrollerar dina pengar, men dess decentraliserade natur innebär också att om något skulle hända dina Bitcoin, till exempel om du förlorade åtkomst till din privata nyckel, eller om du skickade Bitcoin till fel person av misstag, skulle du inte kunna få tillbaka dina pengar.

Blockkedjetekniken som Bitcoin byggdes på erbjuder dock oöverträffad cybersäkerhet. Det har hänt många hack eftersom investerare har valt att behålla sina Bitcoin på en central börs, i motsats till en decentraliserad börs, vilket innebär att de inte har tillgång till sina egna privata nycklar. Därav citatet: “Inte dina nycklar, inte dina Bitcoin.”

Möjligheten till svaghet i en centraliserat handelsplattform är anledningen till att det är viktigt att alltid förvara din privata nyckel eller ”seed phrase” på en säker plats och aldrig avslöja dem för någon. Spara de aldrig digitalt!

Det är också klokt att överväga att förvara din kryptovaluta på en hårdvaruplånbok för kallförvaring för extra skydd mot hack.

Om du inte vill hantera privata nycklar använder du en bra centraliserad handelsplattform som Binance eller Coinbase.


Är Bitcoin värt att investera i?

Som tidigare nämnts är det viktigt att känna till riskerna och fördelarna innan du gör några finansiella investeringar. Att avgöra om Bitcoin är rätt investering för dig beror också på vad du har för mål med dina investeringar. Om du letar efter en lågriskinvestering är Bitcoin definitivt inte det rätta alternativet för dig. Om du investerar i krypto måste du vara beredd på hög volatilitet, och det är därför det är bra att snitta in sig.

Krypto eller Web 3.0 som det också kallas är en teknik som växer exponentiellt. Det växer dubbelt så snabbt som internet gjorde 1997 och beräknas att ha över en miljard användare år 2024, om det händer återstår att se. Om man tittar utifrån ett makroperspektiv så är tillväxten exponentiell och den snabbaste adaptionen av en ny teknik i människans historia, och både bolag, länder och institut har börjat investera i krypto, och SEC har godkänt den första Bitcoin ETF:en nu som börjas handlas den 19:e oktober.

Tänk noga på hur mycket risk du vill ta, och hur stor del av din portfölj du ska ha i krypto! Här är det viktigt att känna sig själv om man är bekväm med risken och hur stor volatilitet man klarar av.

Investera aldrig mer än du har råd att förlora och sätt en gräns för dig själv. Om du vill investera är en bra idé att sprida ut sina köp och snitta in sig, s.k ”dollar cost average”. På så sätt undviker du kortsiktiga marknadsfluktuationer.

Please enter and activate your license key for Cryptocurrency Widgets PRO plugin for unrestricted and full access of all premium features.