Kryptodata

  • Market Cap: $2,538,712,521,791.37
  • 24h Vol: $98,115,611,865.80
  • BTC Dominance: 51.65%

Domän och hemsidan är till salu. Mejla kontakt@kryptodata.se vid intresse.

Vad är NFTs?

NFTs har verkligen exploderat i popularitet under 2021, och växer allt mer för varje månad som går. Även om NFTs har gått mainstream så är det fortfarande många som inte hört talas om det eller förstår vad NFTs är, så i den här artikeln ska vi gå igenom just detta.

NFTs (non-fungible tokens) har massor av olika användningsområden, några är bland annat digital konst och spel, men vad exakt är de?

En NFT är en speciell kryptografiskt genererad token som använder blockkedjeteknik för att länka till en unik digital tillgång som inte kan kopieras. Varje NFT är med andra ord unik, och tack vare blockkedjan kan man bevisa ägandeskap på digitala tillgångar.

NFT tokens skiljer sig alltså från andra kryptovalutor som till exempel ETH och BTC som är fungibla, till exempel kan man byta en BTC mot en annan BTC. De är likadana.

Trots att användningen av NFT har spridit sig inom olika branscher, är de främst kopplade till sektorerna spel och digitala samlarobjekt, och NFTs skapas främst på Ethereums nätverk och är alltså oftast ERC-721 tokens. Dock har NFTs börjat spridas till andra blockkedjor som Binance Smart Chains BEP-721 protokoll.


Vad är fungibilitet?

Fungibilitet avser en tillgångs förmåga att bytas ut mot en liknande tillgång utan att offra dess värde. Värdemässigt så är till exempel en hundralapp är identisk med en annan hundralapp. Om man till exempel lånar en hundralapp av en person behöver du inte lämna tillbaka exakt samma hundralapp, eftersom en annan hundralapp är värd lika mycket.

Så är det även inom krypto, en BTC är värd exakt lika mycket som en annan BTC. Spelet ändras dock när vi går över till icke-fungibla tokens, NFTs.
En NFT har ett distinkt värde från alla andra liknande token. Individuella egenskaper dikterar deras unika egenskaper, de är därför icke-fungibla, ungefär som verkliga tillgångar som konstverk.


Egenskaper för NFT

1. Sällsynta – Värdet av en NFT kommer från hur sällsynt den är. Även om skaparen av dess NFTs kan skapa en obegränsad mängd, väljer de ofta att begränsa antalet för att göra de mer sällsynta.
2. Odelbar – Oftast måste du köpa en hel NFT, det förekommer inte ofta att man kan köpa en del av en NFT.
3. Unik – Detta är kanske den viktigaste egenskapen hos alla NFT.
NFT har en permanent informationsflik på blockkedjan som registrerar deras unika egenskaper, det fungerar på samma sätt som ett äkthetsintyg.


Fördelar med NFT

Icke-fungibla tokens ger en ny dimension till digitala interaktioner.

De tre främsta fördelarna med NFT är:
1. De är överförbara – Till skillnad från vanliga börshandlade fungibla tokens köps eller säljs NFTs på speciella marknadsplatser. Men deras värde beror på deras unika egenskaper.
2. De är äkta – Blockkedje-tekniken stödjer och registrerar NFTs. Därför vet man att ens NFT är äkta, eftersom det är nästan omöjligt att skapa förfalskningar på en decentraliserad huvudbok.
3. De bevarar äganderätten – detta hänvisar återigen till en NFTs användning av decentraliserade plattformar där ingen ägare kan ändra uppgifterna på en NFT.


NFT användningsområden

Spel

NFTs har blivit allt mer populärt i spelbranschen. Ett bra exempel är spelet Fortnite som är gratis att spela, men som säljer sällsynta vapen och kläder i spelet och på det sättet tjänar stora summor pengar. NFTs kan med den anledningen hjälpa till att driva spelekonomier.

Digitala tillgångar

Decentraland är ett bra exempel när det kommer till digitala tillgångar. I Decentraland kan deltagarna till exempel köpa virtuell mark och byggnader. Ett annat exempel är ENS (Ethereum Name Service), som använder NFT för sina .ETH domäner för att underlätta köp och försäljning.

Identitet

NFTs är idealiska för att bekämpa identitetsstöld. Exempel på saker som kan digitaliseras för att representera identitet inkluderar akademiska betyg, medicinska journaler och till och med körkort.

Även digitala artister kan göra sitt arbete till NFTs för upphovsrättsändamål. NFTs användning för att bevisa identitet inkluderar att konvertera fysiska spelbiljetter till NFTs för att eliminera förfalskningar.

Samlarföremål

NFTs har skapat en helt ny del av samlarvärlden, och drar nu in även konventionella samlare i digitala tillgångar.


Vad är ERC-721-tokens?

En ERC-721 token är en term som används löst för att beskriva NFTs. Genom att bryta ner termen hänvisar ERC-721 till standarder när man skapar NFTs ovanpå Ethereums blockkedja. Så detta är en typ av token som bygger på Ethereums ERC-721 standard.

Förutom Ethereum kan NFTs existera på andra decentraliserade nätverk som EOS och NEO. Dessa plattformar behöver dock ha smarta kontrakt samt andra saker som stödjer NFTs.


Vad är CryptoPunks?

CryptoPunks släpptes i juni 2017 och anses vara den första NFT serien, och består av 10,000 olika JPEGs. Det har varit höga priser på CryptoPunks de senaste åren men den senaste perioden har priserna exploderat.

I juli 2021 rapporterades det att en person köpte CryptoPunks för 6 miljoner dollar, cirka 1% av hela samlingen. Det har även skett betydande inköp från inflytelserika personer som Gary Vaynerchuk, Draft Kings största aktieägare Shalom Meckenzie, samt FaZe Banks.

Efter den ökande populariteten av NFTs, och Ethereums senaste uppgång, ligger nu de billigaste CryptoPunks på över $100,000. En rapport från DappRadar visar också att 9 av 10 av de högsta NFT försäljningarna i juli har varit CryptoPunks. Den högsta försäljningen köptes med 2 250 ETH (ca $5,47 miljoner), av CryptoPunk 5217, en 24 × 24 pixelerad Ape-punk med en guldkedja och en orange stickad keps.


Problem med NFT

Trots att omfattande förändringar har skett i olika branscher så har NFTs några brister. Problemen kommer även från vad de är skapade på, vilket är blockkedjan.

Decentraliserade nätverk är inte 100% användarvänliga, ett hinder som utvecklare jobbar för att ta bort. Till exempel behöver verifiering av äkthet, försäljning, inköp och lagring av en NFT åtminstone en grundläggande förståelse för blockkedjans teknik.

Beeple, en NFT konstnär som sålde några av sina verk för $66,666, konstaterar att massiv adoption av NFT endast kommer att ske om rätt infrastruktur är på plats, en infrastruktur som ger en sömlös upplevelse för användarna.

Med andra ord behöver behöver vi göra blockkedjor lika mainstream som en “smartphone” eller “internet”. De flesta människorna vet inte hur dessa två fungerar ur ett tekniskt synsätt, men miljarder använder dem varje dag. Vi behöver samma nivå av sofistikering i blockkedjor för att NFT verkligen ska bli globalt.


Topp NFT projekt

Eftersom NFT området växer exponentiellt har NFT fokuserade produkter och projekt också ökat. De sträcker sig allt ifrån spelnätverk till NTF marknadsplatser. Nedan följer fyra av de bästa NFT projekten idag.

1. Opensea – fungerar som en decentraliserad P2P marknadsplats där man kan köpa, sälja och handla med sällsynta digitala varor (NFTs). De sällsynta digitala varorna kan innehålla konst, spelföremål och samlarföremål och fungerar på Ethereums blockkedja. Marknadsplatsen stödjer främst köp med virtuella valutor som ETH och DAI.

2. Rarible – fungerar som en decentraliserad NFT marknadsplats samt en minting plattform. Det gör det möjligt för digitala artister och kreatörer att skapa och sälja tokeniserade konstverk. Rarible ger den perfekta blandningen av NFTs och marknadsplats.

3. VeVe – är en plattform där man kan köpa, sälja och handla premium NFTs från bolag som Marvel, DC Comics, Jurassic Park, Back to the Future, Cartoon Network. VeVe har licenser med över 100 bolag och 350,000 användare i skrivande stund. I appen har man sitt egna showroom där man kan placera ut sina NFTs och använda de till att bygga olika saker. I slutet av 2021 kommer de även att lansera VeVeVERSE, vilket är ett typ av Metaverse.

4. Async.Art – Async är en annan NFT marknad för konst som låter dig inte bara köpa och sälja din NFT utan även skapa en. Plattformen har även några programmeringsfunktioner som gör det möjligt för konstskapare att enkelt definiera sina konstverks utseende och beteende. I själva verket tillåter det till och med köpare att köpa sektioner eller “lager” av ett visst konstverk och anpassa dem.


Var kan jag köpa NFTs?

Man kan köpa NFTs på NFT marknadsplatser. Till exempel är OpenSea, Rarible, VeVe, Async.Art och Nifty Gateways några av de mest kända NFT marknadsplatserna. De flesta NFT marknadsplatser fungerar i auktionsformat med Ethereums valuta ETH som underliggande valuta.

Nifty Gateway är en NFT marknadsplats som grundades av tvillingarna Duncan och Griffin Cock Foster, vilken senare förvärvades av Gemini. På Nifty Gateway kan man köpa NFT konstverk med tokens.‍

SuperRare är en mer exklusiv NFT plattform som också accepterar ETH som betalningsmetod. Artister som vill vara med på SuperRare måste skicka in en profil för att kunna övervägas.


Slutsats

Det är viktigt att notera att NFT området fortfarande är i sin linda och inte gått mainstream ännu, så med stor sannolikhet kommer det dyka upp nya plattformar de närmsta åren.

Termen NFT har långsamt börjat gå ifrån endast CryptoPunks och CryptoKitties till att även inkludera konst, biljettförsäljning, digital identitet och andra användningsområden.

Det är bara fantasin som sätter stopp vilka användningsområden som NFTs kan användas till.


Please enter and activate your license key for Cryptocurrency Widgets PRO plugin for unrestricted and full access of all premium features.