Kryptodata

  • Market Cap: $2,379,556,497,504.60
  • 24h Vol: $55,220,791,442.88
  • BTC Dominance: 51.60%

Domän och hemsidan är till salu. Mejla kontakt@kryptodata.se vid intresse.

Hur man investerar i kryptovalutor

För att lyckas väl inom krypto är det viktigt att man är tålmodig, konsekvent och informationsdriven! En sak är i alla fall säker, om man investerar i kryptovalutor ger man sig in i en volatil resa och vissa dagar kommer med stor sannolikhet vara fantastiska och andra dagar kommer i vara hemska.

Som tur är finns det dock mer konservativa investeringsalternativ i krypto tillgängliga nu för tiden jämfört med tidigare, som till exempel staking, där du tjänar en passiv ränta på det kapital du låst in.

I den här artikeln kommer vi att titta på lite olika typer av investeringar man kan göra inom krypto, samt några strategier för att veta när man ska öka eller minska sina innehav.

Innan du läser vidare vill vi även bara nämna vart du kan börja investera i kryptovalutor. Det första du behöver göra för att handla kryptovalutor är att öppna ett konto hos en handelsplattform. Binance eller Coinbase tycker vi är två fantastiska handelsplattformar som funkar bra för alla och båda har svenska som språkalternativ. Binance har fler kryptovalutor på sin plattform, samt extra funktioner, medan Coinbase är en mer enkel och användarvänlig plattform. Du kan skapa ett konto på båda plattformarna då det inte är säkert att just den kryptovalutan du vill investera i är tillgänglig på Coinbase. Klicka här för att öppna ett konto hos Binance.Saker att tänka på innan man investerar i kryptovalutor

Investera inte mer än man är villig att förlora

Den gyllene regeln är fortfarande att endast investera det man har råd att förlora. På så sätt får man inga allvarliga konsekvenser om ens avkastning på investeringen går ner.

Ju mer man investerar i krypto, speciellt när det kommer till nya kryptovalutor, desto mer disciplinerad bör man vara i att följa denna regel.

En väldigt viktig sak att tänka på är att inte jaga förluster på grund av dåliga investeringsbeslut eller känslor. Vad vi menar med det är att inte ”lägga mer pengar på dåliga investeringar”. Klipp inte vinnarna och vattna ogräset.


FOMO och FUD är dina fiender

Kryptovalutor är som sagt extremt volatila, med oförutsedda upp- och nedgångar. FOMO (fear of missing out) händer ofta när priserna stiger, men ofta brukar det som snabbt går upp över en kort period, även komma ner en bit. Så småningom kommer även marknadsförhållandena att förändras på grund av överköpta nivåer eller dåliga nyheter, och FUD (fear, uncertainty, doubt) kommer att ta över och driva ner priserna.

Rädsla eller känslor är inte en tillförlitlig grund för att driva investeringsbesluten, så därför är det viktigt att inte agera på FOMO eller FUD. Att investera i ett projekt baserat på hype är både riskabelt och dumt.


Skatter på krypto

Vissa jurisdiktioner som USA och andra delar av världen anser att krypto är en skattepliktig tillgång och därför tillkommer en kapitalvinstskatt. Skatt är en kritisk aspekt att tänka på innan man investerar i kryptovalutor. Om det inte görs rätt kan det äta upp dina vinster eller få dig åtalad för skatteflykt.


Hur man investerar i kryptovalutor

För att lyckas väl inom kryptoinvesteringar är det viktigt att kombinera gedigna analyser med riskhantering. Så det är väldigt viktigt att tänka noga på detta innan man väljer att investera i en kryptovaluta:

1. Gedigen undersökning och analys
2. Tänk på riskhantering
3. Bestäm hur du ska investera och vad som passar dig bäst


Gör din analys

Tyvärr är många nya kryptoinvesterare här endast för hypen av någon specifik valuta eller genom att de har fått ett tips från någon de känner eller någon de hört prata på internet. Så även om en rekommendation från en vän eller främling inte är fel i sig, finns det en risk att de inte nämner de stora nedsidorna med kryptoinvesteringar eller den höga volatiliteten. Tänk därför noga på varför någon vill att du ska investera i något. Är det för att de vill att deras investering ska gå bättre? Är det för att allt går upp och de tror att det är en guldgruva utan ände?

Därför ska du aldrig lita på någon som säger att du ska investera i något, det är inte fel att få tips, men det är fel att agera på tipsen utan att göra sin egen analys. Börja med att analysera de större projekten och förstå varför de går bra.


Hantera din risk

Att hantera sin risk vid kryptoinvesteringar är som sagt av stor vikt. Ta därför alla nödvändiga steg för att se till att ditt kapital inte försvinner. Undvik gärna att ha för mycket av ditt kapital i ett enda protokoll, och försök att diversifiera i åtminstone 10 olika protokoll. Lägg inte alla dina ägg i en korg som sagt. Alla kryptovalutor har olika risker och uppsida. Återigen, den gyllene regeln: investera aldrig mer än du har råd att förlora.


Bestäm hur du ska investera

Kryptomarknaden är stor och det finns många möjligheter att tjäna pengar. Tänk därför på alla möjliga investeringar och ha inte bråttom in i investeringar, utan att göra din egen analys först. Förstå vilka kryptovalutor som inte passar dig och fokusera mer på vad du förstår och kan få en edge i.

Att snitta in sig i investeringar är en populär metod för investerare med mindre erfarenhet och lägre risktolerans. Investerare köper alltså samma mängd krypto i förutbestämda intervall (t.ex månadsvis eller veckovis) för att säkerställa att vad marknaden än gör, håller sig deras investering i linje med det långsiktiga genomsnittspriset.


Olika sätt att investera i krypto

Trading

Trading är tekniskt sett ingen investering, många förvirrar trading och investeringar. Medan båda är spekulativa, innebär trading mer risk men också fler möjligheter.

Trading på en kryptobörs kan vara mycket lönsamt, men även mycket olönsamt. Dagstrading har blivit allt mer populärt pga covid då fler jobbar hemifrån, men faktum är att de flesta traders är illa utrustade känslomässigt och kunskapsmässigt för att swing traida effektivt, speciellt på kortare tidsramar.

För att lyckas, eller åtminstone ge dig själv den bästa chansen att lyckas, så kan du kombinera teknisk analys (TA), där du studerar candlesticks diagram, motstånd- och stödnivåer, moving average trender, med grundläggande analys där du undersöker projektet och försöker få insikter på deras framtida prestation baserat på deras team, partnerskap och plan.

Om du inte har gått en ordentlig TA-kurs och tränat på att läsa diagram med ett litet investeringsbelopp, undvik swing trading om du inte tittar på minst 4h candlesticks eller längre. Grundläggande analys är också svårt att genomföra i krypto, eftersom projekten är mycket unga, hypade och det finns nästan aldrig granskade rapporter och dokument tillgängliga.

Hävstångstrading är en högriskstrategi med hög belöning, där du kan pumpa upp din trade upp till 125 gånger. Denna strategi kan dock vara katastrofal när marknaden rör sig snabbt i motsatt riktning, undvik därför att använda hävstång i krypto, rörelserna är tillräckligt stora som dom är.

Trading kan vara extremt lönsamt om du gör det rätt och tar bort känslor från ekvationen. Om inte, är chansen stor att du köper högt och säljer lågt. Om du ska traida, gör dina grundläggande analyser, leta efter kryptovalutor med en “nätverkseffekt” och använd alltid en stop-loss.


Staking

Staking är processen att ”låsa in” krypto i en plånbok för att delta i validering av transaktioner på ett specifikt kryptoprotokoll. Om du gör detta kan du tjäna en ”yield” (som direktavkastning) i nätverkets valuta. Observera att staking är möjlig på blockkedjor med hjälp av konsensusmekanismen proof of stake.

Populära plattformar som använder staking inkluderar till exempel Ethereum och Cardano. Beroende på vilken typ av proof of stake som används, finns det två sätt som kryptoinvesterare kan ”låsa in” sina mynt på.

Ett sätt är genom direkt staking, där en investerare låser sitt mynt och direkt deltar i att säkra nätverket. Den andra kallas delegerad staking. Delegerad staking innebär ofta att man betalar en liten avgift.

Det tillåter emellertid också människor, som annars inte har råd att spendera tusentals dollar, att delta i staking med vilket belopp de än har.


HODLING

HODL är en annan term för köp och hålla. Vissa investerare föredrar att köpa kryptovalutor som Bitcoin och behålla dem länge och vänta på att priset ska stiga så att de kan sälja, vilket har visat sig fungera för flera personer.

Men för att göra detta krävs bra tålamod och disciplin för att hålla din investering även när priset sjunker. Därför är HODLing bäst lämpad för investerare som verkligen har en bra förståelse för upp och nedsidan med projektet, samt starka nerver. Dock är det viktigt att komma ihåg att sitter du med fel tillgångar kommer du att vara fast med de. Efter den tidigare bearmarknaden 2017 förlorade de flesta altcoins över 95% av sitt värde, och de flesta har inte kommit nära sina tidigare toppar.


DeFi

Decentraliserad finans (DeFi) har tagit kryptovärlden med storm det senaste åren. Det överlägset mest lukrativa DeFi investeringssystemet är likviditetsmining, där en användare sätter in krypto i en decentraliserad handelsplattform för att underlätta trading. I gengäld får en användare en procentandel av avgifterna. Den ledande DeFi plattformen som möjliggör likviditetsmining är för tillfället Uniswap.


Non-Fungible Tokens (NFT)

NFTs är tokens som inte kan bytas ut med en annan identisk sak eftersom var och en av dem är unik. NFTs kan representera antingen materiella eller immateriella föremål som konst, samlarföremål eller tradingkort och mycket mer.

Till skillnad från fungibla kryptovalutor kan NFTs för närvarande endast handlas på specialiserade marknadsplatser som OpenSea och Rarible. Som den snabbast växande undersektorn i krypto har NFTs skapat ett nytt sätt att investera och diversifiera.

Det finns två sätt att tjäna pengar på NFTs. En är att mynta och sälja dem. Om du till exempel är en konstnär som kan skapa digitala verk eller 3D konst, kan du sälja dem på ovan nämnda marknadsplatser, eller så kan du helt enkelt köpa andras NFT och sälja dem till ett högre pris senare.


Please enter and activate your license key for Cryptocurrency Widgets PRO plugin for unrestricted and full access of all premium features.