Kryptodata

  • Market Cap: $2,726,254,376,173.61
  • 24h Vol: $91,731,399,286.06
  • BTC Dominance: 49.61%

Vad är Yield Farming?

Yield farming hade en enorm tillväxt för DeFi sommaren 2020 och år 2021 fortsätter det totala värdet låst i likviditetspooler att växa, men vad är egentligen yield farming, hur fungerar det och var kan man använda det?

Yield farming innebär att man stakar (låser in) eller lånar ut kryptotillgångar i utbyte mot en årlig avkastning eller belöning i form av ytterligare kryptovalutor. Denna innovativa men riskfyllda och volatila tillämpning av DeFi har ökat i popularitet nyligen tack vare ytterligare innovationer som likviditetsmining. Yield farming är för närvarande den största tillväxtdrivaren för den fortfarande framväxande DeFi sektorn.

Kort sagt kan man säga att yield farming protokoll stimulerar likviditetsleverantörer (LP) att staka eller låsa in sina kryptotillgångar i en smart kontrakt baserad likviditetspool. Genom att göra detta kan man då få belöningar som till exempel en procentandel av transaktionsavgifter, räntor från långivare eller kryptovalutor. Dessa avkastningar uttrycks som en årlig procentuell avkastning. Viktigt att veta är att när fler investerare lägger till medel i likviditetspoolen minskar värdet på den utfärdade avkastningen också då fler behöver dela på avkastningen.

Till en början stakade de flesta yield farmers vanliga stablecoins som USDT, DAI och USDC. De mest populära DeFi protokollen är nu verksamma på Ethereums nätverk och erbjuder kryptovalutor för så kallad likviditetsmining. Dessa valutor/tokens farmas (odlas) i dessa likviditetspooler, i utbyte mot att man tillhandahåller likviditet till decentraliserade börser (DEX).

Likviditetsmining uppstår när en yield farmer tjänar belöningar i form av nya kryptovalutor (tokens) som ytterligare kompensation, detta växte allt mer när Compound började utfärda COMP, dess egna valuta till sina plattformsanvändare.

De flesta yield farmers belönar nu likviditetsleverantörer med kryptovalutor, som vanligtvis kan handlas på både centraliserade börser som Binance och decentraliserade börser som Uniswap.


Vad är APY i avkastningsodling?

Yield farmers, och de flesta protokoll och plattformar, beräknar den uppskattade avkastningen i termer av årlig procentuell avkastning (APY). APY är avkastningen under ett år på en specifik investering.

Sedan DeFi sommaren 2020 har yield farmers jagat den högsta årliga avkastningen. Dessa protokoll och mynt kan dock vara extremt riskabla. Dessutom tjänas avkastningen i form av protokollstoken och utsätts för mycket volatila prissvängningar.De tio mest populära yield farming protokollen

Yield farmers kommer ofta att använda en mängd olika DeFi plattformar för att optimera avkastningen på sitt insatta kapital. Dessa plattformar erbjuder varierande incitament till utlåning och upplåning från likviditetspooler. Här är sju av de mest populära yield farming protokollen för avkastning:

Aave har öppen källkod, och är ett decentraliserat utlånings- och låneprotokoll, där användare kan låna tillgångar och tjäna ränta på ränta via utlåning i form av Aave tokens. Aave har den högsta TVL (total value locked) låsningen bland alla DeFi protokoll och ligger på över 21 miljarder dollar i augusti 2021. Användare kan även tjäna upp till 15% APR (annual percentage rate) för utlåning på Aave.

Compound är en penningmarknad för utlåning och upplåning av tillgångar, där man kan tjäna ränta på ränta och COMP tokens. Protokollet granskas för att säkerställa högsta säkerhetsstandard och totalt utbud är över 16 miljarder dollar från augusti 2021 och APY varierar från 0,21% till 3%.

CurveFinance är en DEX som låter användare och andra decentraliserade protokoll byta ut stablecoins med låga avgifter med sin unika marknadsskapande algoritm. Det är den största DEX när det gäller TVL, med över 10 miljarder dollar låsta. Bas APY kan gå så högt som 10%, medan APY från belöningar kan gå över 40%. Stablecoin-pooler är i allmänhet säkrare eftersom de inte förlorar sitt pegvärde.

Uniswap är en oerhört populär DEX och AMM som gör det möjligt för användare att byta nästan alla ERC20 tokenpar utan mellanhänder. Likviditetsleverantörer måste staka båda sidor av likviditetspoolen i ett 50/50 förhållande och i gengäld tjänar de en andel av transaktionsavgifterna samt UNI tokens. Det finns två liveversioner, Uniswap V2 och V3. Den senaste versionen, Uniswap V3, är ett växande protokoll-ekosystem med över 200 integrationer. TVL är 5 miljarder dollar för V2 och över 2 miljarder dollar för V3 från och med augusti 2021.

Instadapp är världens mest avancerade plattform för att utnyttja potentialen i DeFi. Användare kan hantera och bygga sin DeFi portfölj, och utvecklare kan bygga DeFi infrastruktur med plattformen. I augusti 2021 är över 11,5 miljarder dollar låsta på Instadapp.

SushiSwap är en fork av Uniswap, vilket orsakade en enorm våg i samhället under deras likviditetsmigrationsprocess. Det är nu ett DeFi ekosystem, med multipla kedjor AMM-, utlånings- och hävstångsmarknader, ”onchain mini Dapps” och launchpad. TVL på plattformen är 3,55 miljarder dollar i augusti 2021.

PancakeSwap är en DEX byggd på Binance Smart Chains (BSC) nätverk för att byta BEP20 tokens. PancakeSwap använder en automatiserad market maker (AMM) modell där användare handlar mot en likviditetspool. Den har den högsta TVL bland BSC protokoll, med över 4,9 miljarder dollar låsta från augusti 2021. Den fokuserar starkt på gamification funktioner, med lotteri och NFTs. APY kan gå så högt som över 400%.

VenusProtocol är ett algoritmbaserat penningmarknadssystem som syftar till att skapa utlånings- och kreditbaserade system på Binance Smart Chain. Användare sätter in säkerhet i form av krypto till nätverket och tjänar en årlig avkastning för denna utlåning, medan låntagare betalar ränta. Venus skiljer sig genom sin förmåga att använda den säkerhet som tillhandahålls till marknaden, inte bara för att låna andra tillgångar utan också för att mynta syntetiska stablecoins med extra säkerheter som skyddar protokollet. Dessa syntetiska stablecoins stöds av en mängd olika kryptovalutor. TVL är över 3,3 miljarder dollar i augusti 2021.

Balancer är en automatiserad portföljförvaltare och handelsplattform. Dess likviditetsprotokoll utmärker sig genom flexibel staking. Det kräver inte att långivare lägger likviditet till båda poolerna. Istället kan likviditetsleverantörer skapa anpassade likviditetspooler med varierande valutaförhållanden. Över 1,8 miljarder dollar är låsta i augusti 2021.

Yearn.finance är ett automatiserat decentraliserat protokoll som tillåter yield farmers att använda olika utlåningsprotokoll som Aave och Compound för högsta avkastning. Yearn.finance söker algoritmiskt de mest lönsamma avkastningstjänsterna för att maximera vinsten. Yearn.Finance blev väldigt populärt under 2020 när dess valuta YFI steg till över 40 000 dollar i värde vid ett tillfälle. Användare kan tjäna upp till 80% APY i Yearn, och 3,4 miljarder dollar är låsta i protokollet.


Yield farming för Bitcoin

När det kommer till yield farming undrar de flesta användare om det finns yield farming för Bitcoin? Även om det inte finns några DeFi yield farming protokoll, kommer Bitcoin till Ethereums blockkedja och applikationer i form av wrapped Bitcoin (WBTC). Genom att lära sig att skapa WBTC kan de som äger Bitcoin tjäna några procent av avkastningen samtidigt som de lånar ut det på protokoll som Compound.


Riskerna med yield farming

Yield farming kan vara mycket komplext och ge en stor ekonomisk risk för både låntagare och långivare. Det kommer ofta i form av för höga gasavgifter på Ethereum, och bara värt att göra om tusentals dollar tillhandahålls som kapital. Användare löper också fler risker för förlust och ”price slippage” när marknaderna är volatila.

Framför allt är yield farming mottaglig för hack och bedrägeri på grund av möjliga sårbarheter i protokollens smarta kontrakt. Dessa kodningsfel kan hända på grund av den hårda konkurrensen mellan protokoll, där tiden är avgörande och nya kontrakt och funktioner ofta är oreviderade eller till och med kopieras från föregångare eller konkurrenter.

DeFi protokoll är tillståndslösa och beroende av ett flertal applikationer för att fungera. Om någon av dessa underliggande applikationer utnyttjas eller inte fungerar som det är tänkt kan det påverka hela ekosystemet av applikationer och resultera i permanent förlust av kapital.

Eftersom blockkedjor är oföränderliga till sin natur är DeFi förluster oftast permanenta och kan inte ångras. Det rekommenderas därför att användarna verkligen bekantar sig med riskerna med yield farming och gör sin egen analys innan de investerar.


Please enter and activate your license key for Cryptocurrency Widgets PRO plugin for unrestricted and full access of all premium features.