Kryptodata

  • Market Cap: $2,428,389,371,842.80
  • 24h Vol: $109,239,716,595.87
  • BTC Dominance: 52.59%

Domän och hemsidan är till salu. Mejla kontakt@kryptodata.se vid intresse.

Hur du köper Bitcoin

Att investera i Bitcoin (BTCUSD) kan verka komplicerat, men handel med Bitcoin kräver bara ett konto via en tjänst eller en börs, och säkra lagringsmetoder rekommenderas.

Bitcoin-investerare behöver ett kryptovalutautbyteskonto, personliga identitetshandlingar om du använder en KYC-plattform (Know Your Client), en säker anslutning till Internet, en betalningsmetod och en personlig plånbok utanför börskontot.

Giltiga metoder för bitcoin-betalning inkluderar bankkonton, betalkort och kreditkort och det är möjligt att få bitcoin på specialiserade bankomater och via P2P-börser.

Viktiga takeaways

  • Bitcoins värde kommer från dess värdebevarare och betalningssystem och dess begränsade utbud.
  • En bitcoins plånbok eller börskonto kan äventyras så det är viktigt att öva på ordentliga lagrings- och säkerhetsåtgärder.
  • Bitcoin kan köpas via tjänster som Coinbase, PayPal, Robinhood eller svenska Safello (som även tar Swish och du kan öppna konto med BandID).

Innan du köper Bitcoin

Sekretess och säkerhet är viktiga frågor och investerare som får den privata nyckeln till en offentlig adress på Bitcoin blockchain kan godkänna transaktioner. Privata nycklar ska vara hemliga och investerare måste vara medvetna om att balansen i en offentlig adress är synlig.

Individer kan skapa flera offentliga adresser och distribuera sin samling av Bitcoin över många adresser. En bra strategi är att hålla betydande investeringar på offentliga adresser som inte är direkt kopplade till de som används i transaktioner.1

Historiken för transaktioner som görs på blockchain är transparent men identifierande användarinformation är det inte. På Bitcoin-blockkedjan visas endast en användares offentliga nyckel bredvid en transaktion, vilket gör transaktioner konfidentiella men inte anonyma.

Mindre än 1 Bitcoin

Investerare kan köpa mindre än en hel bitcoin. Oavsett om en plånbok är en bitcoin, 15 bitcoins eller 0,01 bitcoins, är investerare lika utsatta för upp- och nedgångar. På Coinbase krävs en minsta investering på $ 2.00.23

Bitcoin-transaktioner är mer spårbara än kontanter eftersom de är tillgängliga för allmänheten och det är mycket svårt att spåra transaktionsparterna på kryptovalutans blockchain. Forskare och FBI har dock hävdat att de kan spåra transaktioner som görs på Bitcoin-blockkedjan till användarnas andra onlinekonton, inklusive deras digitala plånböcker.4

När en investerare skapar ett konto på Coinbase måste de tillhandahålla sin identifiering och om de skickar det till en annan plånbok kan det fortfarande spåras tillbaka till Coinbase-köpet som är kopplat till kontoinnehavarens identitet.5

Var noga med att kolla in den juridiska, reglerande och skattemässiga statusen för att köpa och sälja bitcoin där du bor innan du handlar.

Hur man köper Bitcoin

Steg 1: Välj en Crypto Trading Service eller Plats

Börser är ett bekvämt alternativ eftersom de erbjuder en bredd av funktioner och fler kryptovalutor för handel, vilket gör det möjligt för investerare att köpa, sälja och hålla kryptovaluta och låta sina användare ta ut krypto till sin onlineplånbok för förvaring.

När du skapar ett kryptovalutaväxlingskonto, använd tvåfaktorautentisering och ett långt, unikt lösenord som innehåller en mängd små bokstäver, stora bokstäver, specialtecken och siffror.

Det finns många typer av kryptovalutabörser. Vissa börser tillåter användare att vara anonyma och är decentraliserade och kräver inte att användare anger personlig information. För vissa demografier, som flyktingar eller de som bor i länder med liten eller ingen infrastruktur för statliga krediter eller banker, kan anonyma utbyten hjälpa till att föra dem in i den vanliga ekonomin.

Populära börser i USA är inte decentraliserade och följer lagar som kräver att användare skickar in identifierande dokumentation. Dessa börser inkluderar namn som Coinbase, Kraken, Gemini, FTX och Binance som erbjuder Bitcoin och ett växande antal altcoins.

Binance vänder sig till en mer avancerad handlare och erbjuder mer seriös handelsfunktionalitet och ett bättre utbud av altcoin-val. FTX, en snabbt växande kryptobörs som har fått en värdering på flera miljarder dollar, erbjuder ett begränsat antal altcoins till amerikanska investerare.6

Steg 2: Anslut din börs till ett betalningsalternativ

Beroende på utbytet krävs personlig identifiering och kan innehålla bilder på ett körkort eller socialförsäkringskort, samt information om din arbetsgivare och finansieringskälla. Processen är i stort sett densamma som att skapa ett typiskt mäklarkonto.

På de flesta börser kan du ansluta ditt bankkonto direkt eller så kan du ansluta ett betalkort eller kreditkort. Även om du kan använda ett kreditkort för att köpa kryptovaluta, kan kryptovalutans prisvolatilitet blåsa upp den totala kostnaden för att köpa ett mynt i kombination med ett kreditkorts intresse. Bitcoin är lagligt i USA, men vissa banker kan ifrågasätta eller till och med stoppa insättningar till kryptorelaterade webbplatser eller börser.7

Avgifterna varierar för insättningar via ett bankkonto, betalkort eller kreditkort, och börser tar också ut avgifter per transaktion.

Steg 3: Gör en beställning

Kryptovalutabörser har utvecklats för att efterlikna samma nivå av funktioner som deras aktiemäklar motsvarigheter. Kryptobörser erbjuder flera ordertyper och sätt att investera. Nästan alla kryptobörser erbjuder både marknads- och gränsorder, och vissa erbjuder också stop-loss-order.

Kraken erbjuder flest ordertyper som marknads-, gräns-, stop-loss -, stop-limit-, take-profit- och take-profit-limitorder.8

Börser erbjuder också sätt att ställa in återkommande investeringar, så att kunderna kan dollarkostnadsgenomsnitt i sina valda investeringar. Coinbase låter till exempel användare ställa in återkommande köp för varje dag, vecka eller månad.9

Steg 4: Säker lagring

Bitcoin och kryptovalutaplånböcker är en plats att lagra digitala tillgångar säkrare. Att hålla krypto utanför börsen och i en personlig plånbok säkerställer att investerare har kontroll över den privata nyckeln till pengarna. En börsplånbok erbjuds men rekommenderas inte för stora eller långsiktiga kryptovalutainnehav.

Heta plånböcker kontra kalla plånböcker

Heta plånböcker

Onlineplånböcker, även kända som heta plånböcker , är plånböcker på enheter som datorer, telefoner eller surfplattor. Dessa plånböcker genererar de privata nycklarna till dina mynt på dessa internetanslutna enheter.

Användaren av denna plånbokstyp är inte innehavare av den privata nyckeln till kryptovalutan som finns i den här plånboken. Börsplånböcker är depåkonton som tillhandahålls av börsen. Om börsen hackas äventyras investerarnas medel. Frasen “inte din nyckel, inte ditt mynt” upprepas kraftigt inom kryptovalutaforum och samhällen.

Heta plånbokshållare som inte har skapat tillräckligt med säkerhet riskerar att förlora pengar till stöld. Starka lösenord, tvåfaktorsautentisering och säker surfning på Internet bör betraktas som minimikrav.

Heta plånböcker är bäst för små mängder kryptovaluta eller kryptovaluta som aktivt handlas på en börs och används som ett checkkonto.

Kalla plånböcker

En kall plånbok är inte ansluten till Internet och löper mindre risk att äventyras. Dessa offlineplånböcker eller hårdvaruplånböcker lagrar en användares privata nyckel på något som inte är anslutet till internet och kommer med programvara som gör det möjligt för investerare att se sin portfölj utan att riskera sin privata nyckel. 

En pappersplånbok är en plånbok som genereras på vissa webbplatser som producerar både offentliga och privata nycklar tryckta på papper. Många laminerar dessa pappersplånböcker och förvarar dem i bankfack på sin bank eller till och med i ett kassaskåp i sitt hem.

En hårdvaruplånbok är vanligtvis en USB-enhet som lagrar en användares privata nycklar säkert offline. Sådana plånböcker har fördelar jämfört med heta plånböcker eftersom de inte påverkas av virus som kan infektera ens dator. Med hårdvaruplånböcker kommer privata nycklar aldrig i kontakt med en nätverksanslutn dator eller potentiellt sårbar programvara.

Kalla plånböcker är det säkraste sättet att lagra dina bitcoin eller andra kryptovalutor. Men de kräver mer teknisk kunskap för att ställa in.

Hur man köper Bitcoin med PayPal USA

Du kan också köpa bitcoin via en betalningsprocessor som PayPal Holdings, Inc. Det finns två sätt att köpa bitcoin med PayPal att ansluta ditt konto till ett betalkort eller bankkonto eller använda saldot på PayPal-konto för att köpa kryptovalutor från en tredjepartsleverantör.

Fyra kryptovalutor, Bitcoin, Ethereum, Litecoin och Bitcoin Cash, kan köpas direkt via PayPal USA. Förutom de som bor på Hawaii kan invånare i alla stater antingen använda sina befintliga PayPal konton eller skapa nya. Du kan också använda dina kryptovalutor för att köpa produkter och tjänster via funktionen “Checkout With Crypto”.10

När du köper bitcoin direkt från PayPal tjänar den pengar på kryptospridningen eller skillnaden mellan Bitcoins marknadspris och dess växelkurs med USD. Företaget tar också ut en transaktionsavgift för varje köp. Dessa avgifter beror på köpbeloppet i dollar.11

En nackdel med att köpa kryptovalutor genom PayPal är att en investerare inte kan överföra krypton utanför betalningsprocessorns plattform till en extern kryptoplånbok eller personlig plånbok och få börser och onlinehandlare tillåter användning av betalningsprocessorn för att köpa betalning. eToro är bland de få onlinehandlare som tillåter användning av PayPal för att köpa bitcoin på sin plattform.1213

Hur man köper Bitcoin med ett kreditkort

Att använda kreditkort för att köpa bitcoin liknar betalkort eller automatiserade clearinghusöverföringar (ACH). Men inte alla börser tillåter bitcoin-köp med kreditkort på grund av tillhörande behandlingsavgifter och risken för bedrägeri.

Kreditkortsbehandling kan lägga till ytterligare avgifter för sådana transaktioner och förutom att betala transaktionsavgifter kan det finnas behandlingsavgifter som utbytet kan överföra till köparen. Kreditkortsutgivare behandlar bitcoinköp som kontantförskott och tar ut rejäla avgifter och räntor på sådana förskott.

American Express-användare betalar den aktuella kontantförskottsavgiften för sådana transaktioner plus en årlig procentuell avgift på 25%. Kreditkortsföretaget begränsar också användare till bitcoinköp till ett värde av 1 000 dollar per månad.

Fler svenska kreditkortsbolag har börjat förbjuda köp av krypto med kreditkort.

Bitcoin-belöningskreditkort fungerar som ett typiskt belöningskreditkort förutom att de erbjuder belöningar i form av bitcoin som BlockFi Bitcoin Rewards kreditkort.15

Alternativa sätt att köpa Bitcoin

Bitcoin bankomater

Bitcoin-bankomater fungerar som personliga bitcoin-börser. Individer kan sätta in kontanter i en maskin och använda den för att köpa bitcoin som sedan överförs till onlineplånböcker för användare. Bitcoin-bankomater har blivit alltmer populära de senaste åren och finns tillgängliga hos detaljhandelsjätten Walmart Inc.

Två avgifter är förknippade med atm bitcoin-köp, en inköpsavgift och en konverteringsavgift för att konvertera en fiatvaluta till bitcoin. Båda avgifterna är ganska branta jämfört med andra alternativ. Den globala genomsnittliga köpavgiften vid Bitcoin-bankomater är 8,4% av inköpsbeloppet och 5,4% för försäljning vid bankomater.16

Bitcoin-bankomater kräver statligt utfärdade ID från och med början av 2020.

P2P-börser (person till person)

Vissa peer-to-peer-utbytestjänster (P2P) ger en mer direkt anslutning mellan användare. LocalBitcoins är ett exempel på ett sådant utbyte. Efter att ha skapat ett konto kan användare skicka förfrågningar om att köpa eller sälja bitcoin, inklusive information om betalningsmetoder och priser.

Även om P2P-börser inte erbjuder samma anonymitet som decentraliserade börser, ger de användarna möjlighet att shoppa runt för det bästa erbjudandet. Många av dessa börser tillhandahåller också betygssystem så att användarna har ett sätt att utvärdera potentiella handelspartner innan de handlar.

Vanliga mäklare

(HOOD) är en börs som erbjuder kryptohandelsfaciliteter. Det tar ut 0% provision för kryptovalutahandel och köp och tjänar pengar på betalningen för orderflödet och överför sin handelsvolym till andra handelsplattformar eller mäklare. Robinhood hade möjliggjort handel på sin plattform för sju kryptovalutor: Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Bitcoin SV, Dogecoin och Ethereum Classic.17

Däremot kan du handla mer än 100 kryptovalutor på Coinbase, och från och med 2022 planerar traditionella mäklare som Fidelity Investments att inkludera bitcoininvesteringar för 401 (k) konton.1819

Bitcoin och andra kryptovalutainvesteringar skyddas INTE av försäkring från Securities Investor Protection Corporation (SIPC). Vid vanliga mäklare skyddar byrån mot förlust av värdepapper och kontanter på mäklarkonton som innehåller upp till $ 500,000, med en kontantgräns på $ 250,000.20 Den möjligheten är inte tillgänglig för kunder på kryptovalutabörser. Kryptovalutabörser som Coinbase har brottsförsäkring för att skydda sin infrastruktur mot hack. Men den försäkringen skyddar inte enskilda kunder från lösenordsstöld.21

Hur man säljer Bitcoin

Du kan sälja bitcoin på samma platser där du köpte kryptovalutan, till exempel kryptovalutabörser och P2P-plattformar. Vanligtvis liknar processen  att sälja bitcoin på dessa plattformar processen för att köpa den.

Kryptovalutabörser tar ut en procentandel av kryptoförsäljningsbeloppet som avgifter. Till exempel tar Coinbase ut 2,49% av det totala transaktionsbeloppet som avgifter.22

Börser har i allmänhet dagliga och månatliga uttagsgränser. Därför kan kontanter från en stor försäljning inte vara omedelbart tillgängliga för näringsidkaren. Det finns dock inga gränser för hur mycket kryptovaluta du kan sälja.

Vilka är stegen för att köpa Bitcoin?

Processen för att köpa bitcoin består av fyra steg: välja en plats eller börs för att göra din beställning, välja en betalningsmetod och säkerställa säker lagring för din köpta kryptovaluta. Det kan tillkomma extra kostnader för en onlineplånbok.

Vilka är de mest populära platserna för att köpa Bitcoin?

De mest populära platserna för att köpa bitcoins är kryptovalutabörser, mäklare och betaltjänster som PayPal. För indirekt ägande av bitcoin kan investerare välja att investera i företag som innehar kryptovalutan i sina balansräkningar, till exempel Tesla, Inc.

Hur mycket ska jag förvänta mig att betala för att köpa Bitcoin?

Vanligtvis består priset för att köpa bitcoin av en avgift per handel plus kostnaden för att konvertera en fiatvaluta till bitcoin. Avgiften per handel är en funktion av handelns dollarbelopp. Ett högre handelsbelopp kommer att medföra högre avgifter.

Är mitt Bitcoin-köp skyddat av SIPC?

Nej, ditt bitcoinköp är inte skyddat av SIPC.20 På vissa börser, som Coinbase, kan fiat-saldon på enskilda konton vara FDIC-försäkrade till 250 000 USD per konto.21

Slutsats

En bitcoin-köpprocess består av fyra steg som inkluderar att välja en tjänst eller plats för köpet, ansluta till en betalningsmetod, göra en beställning och säkerställa säker lagring för köpt kryptovaluta. Var och en av dessa steg kräver forskning och en noggrann bedömning av för- och nackdelarna med varje tjänst. Bitcoin är tillgängligt på Bitcoin-bankomater eller från betaltjänster som PayPal och vanliga mäklare som Robinhood.

Please enter and activate your license key for Cryptocurrency Widgets PRO plugin for unrestricted and full access of all premium features.