Kryptodata

  • Market Cap: $2,545,280,869,653.06
  • 24h Vol: $139,242,401,143.43
  • BTC Dominance: 51.57%

Hemsidan är till salu. Mejla kontakt@kryptodata.se vid intresse.

Hur du köper Bitcoin

Är du redo att ta dig in i kryptovärlden och göra ditt första Bitcoin köp? Bitcoin är tillgångsklassen som har överpresterat alla andra tillgångar det senaste decenniet och adaptionen av världens största kryptovaluta har bara börjat. I den här artikeln går vi över olika sätt hur du kan köpa kryptovalutan Bitcoin.Skaffa en Bitcoin plånbok

I en tidigare artikel har vi gått igenom vad en Bitcoin plånbok är, du kan läsa den här. Det som är viktigt att veta är att en digital Bitcoin plånbok fungerar annorlunda än ett bankkonto.

Varje Bitcoin plånbok har både en privat och en offentlig nyckel. Den offentliga nyckeln används av alla, var som helst, för att man ska kunna skicka Bitcoin till din plånbokadress. Din privata nyckel är endast för dig och du behöver den för att få tillgång till ditt kapital. Dela heller aldrig din privata nyckel med någon annan! Skriv ner nyckeln på ett papper och spara den aldrig digitalt som på en dator eller mobil.

För att få en Bitcoin plånbok måste du först välja vilken typ av plånbok du vill ha. Du kan ha hårdvara (USB från Ledger eller Trezor), eller helt enkelt ha dina Bitcoin på kryptoplattformar som Binance eller Coinbase.


Hur köper man Bitcoin på kryptoplattformar?

Att köpa Bitcoin på en kryptoplattform som Binance eller Coinbase är de mest användarvänliga sätten att köpa Bitcoin. När du väljer vilken plattform du vill köpa Bitcoin på, leta efter en som har en betalningsmetod du är bekväm med. Om du till exempel vill köpa Bitcoin med ett kredit- eller bankkort måste du hitta en plattform som accepterar kort (Coinbase gör detta). Kolla även vad de har för avgifter vid köp.

Vissa handelsplattformar kräver även att du behöver skicka in en bild på ditt ID kort pga att plattformen har krav på sig att efterfölja anti-penningtvätt regler.

De vanligaste och största handelsplattformarna är Binance och Coinbase, där Coinbase är den mest enkla och användarvänliga. Binance har dock ett större urval på olika valutor.


Köpa Bitcoin P2P eller på decentraliserade handelsplattformar

Att köpa Bitcoin på ett peer-to-peer nätverk eller på decentraliserade börser kan likna att köpa Bitcoin på en centraliserad Bitcoin börs men det finns några skillnader vi behöver gå igenom.

Till exempel på LocalBitcoins ansvarar du själv för att hitta en säljare med ett pris som är acceptabelt för dig. LocalBitcoins säljare kan ha olika restriktioner, som att bara acceptera en viss typ av banköverföring eller bara vill sälja en viss mängd Bitcoin.

Fördelarna med att använda en peer-to-peer tjänst som LocalBitcoins är att överföringarna vanligtvis sker omedelbart när du väl sätter in dina fiatpengar, då har säljaren ett visst tidsintervall, ofta 90 minuter för att skicka dina Bitcoins. Om de inte skickar dina Bitcoins så släpps dina pengar tillbaka till dig, och du kan försöka igen.

Det är enkelt att köpa digitala valutor på decentraliserade börser, men det kan vara svårt att köpa just Bitcoin. Detta beror på att Bitcoin inte har stöd för smarta kontrakt, så det måste “packas” för att köpas och säljas på en decentraliserad börs. Läs mer om detta här.


Köpa Bitcoin hos Avanza

Hos Avanza kan du inte köpa själva Bitcoin valutan, men du kan köpa certifikat som har Bitcoin som underliggande tillgång och följer dess utveckling. Här är tre exempel på olika certifikat som följer Bitcoin (se till att du läser på och förstår certifikatet):

Bitcoin XBT
Bitcoin XBTE
Bitcoin Zero Sek
(klicka för att komma till certifikatet)


Köpa Bitcoin med PayPal

Du kan även köpa Bitcoin med PayPal. Att köpa via PayPal innebär att du kan undvika att lära dig om handelsplattformar, peer-to-peer protokoll eller decentraliserade börser. PayPal meddelade i oktober 2020 att de kommer att tillåta sina kunder att köpa och sälja ett antal kryptovalutor, inklusive Bitcoin, från sitt PayPal konto.

Please enter and activate your license key for Cryptocurrency Widgets PRO plugin for unrestricted and full access of all premium features.