Kryptodata

  • Market Cap: $2,506,967,516,294.13
  • 24h Vol: $103,790,785,280.64
  • BTC Dominance: 51.49%

Hemsidan är till salu. Mejla kontakt@kryptodata.se vid intresse.

Vad är en Bitcoin plånbok?

Bitcoin (BTC) är utan tvekan inte som traditionella valutor, men utvecklare använder fortfarande de termer som vi associerar med pengar för att hjälpa användare att navigera i den nya kryptovärlden.

Av denna anledning kallas därför en viktig del av infrastrukturen som användare använder för att handla Bitcoin och andra blockkedje-baserade kryptovalutor för en “plånbok”.

Funktionellt så liknar en Bitcoin plånbok ett bankkonto. Bitcoin skiljer sig dock från traditionella valutor på grund av dess egenskaper som ett censurresistent och peer-to-peer elektroniskt kassasystem, som är säkrat med offentlig nyckelkryptografi och kräver inte heller mellanhänder för att behandla transaktioner.

En Bitcoin plånbok är därför i grunden annorlunda än ett bankkonto, och man behöver förstå några viktiga begrepp för att förstå vad Bitcoin plånböcker är och hur man använder dem.

Enkelt sagt kan man säga att plånboken inte “lagrar” användarnas kryptovalutor, utan är i själva verket en enhet, ett program eller en tjänst som genererar och lagrar en huvudfil som innehåller de digitala “referenser” som användarna behöver för att komma åt, skicka och ta emot kryptovalutor via blockkedje-transaktioner.

De minsta “referenser” som en användare behöver för att interagera med Bitcoins blockkedja är ett par offentliga och privata kryptografiska nycklar och en offentlig Bitcoin plånbokadress. Dessa referenser används för att digitalt signera och autentisera giltiga Bitcoin transaktioner på den offentliga blockkedjan.

Den mest känsliga av dessa uppgifter är den privata kryptografiska nyckeln, och måste bevaras helt privat av användaren, precis som en PIN kod eller säkerhetskod för ett bankkonto. Den består av en unik, alfanumerisk teckensträng och är nödvändig för att en användare ska kunna komma åt, spendera eller överföra sina kryptovalutor.

Den offentliga nyckeln kommer matematiskt från den privata nyckeln och gör det möjligt för en användare att ta emot kryptovalutor från andra. Liksom den privata nyckeln består den också av en mycket lång (256 bitars) alfanumerisk teckensträng.

En Bitcoin plånbok används för att generera en motsvarande offentlig plånbokadress som fungerar som en offentlig identifierare för transaktioner. Adressen är en förkortad “hashad” version av den offentliga nyckeln (160 bitar), vilket gör det lättare att dela med andra.

Observera att Bitcoin plånböcker kan användas för att generera ett obegränsat antal offentliga adresser, som alla är länkade tillbaka till samma användarplånbok.

Det är väldigt viktigt för användarna att skriva ner sin privata nyckel och att inte glömma eller slänga bort den. Eftersom Bitcoin är ett oavbrutet, peer to peer system, har användarna inte tillgång till en tredje part för att hjälpa dem att återställa sin förlorade offentliga nyckel, vilket innebär att de riskerar att förlora tillgång till sina kryptovalutor för alltid.

Det finns tre huvudtyper av Bitcoin plånböcker; programvara, hårdvara och papper, som skiljer sig åt i egenskaper och säkerhetsnivåer. En ytterligare kategorisering används för att skilja mellan Bitcoin plånböcker som är anslutna till internet, online plånböcker, och offline plånböcker.


Online plånbok:

En kryptovaluta plånbok som är ansluten till internet för varm lagring av kryptotillgångar, i motsats till en offline, kall plånbok med kall lagring. Online plånböcker kan du skapa genom att öppna ett konto hos Binance här.


Offline plånbok:

Offline plånböcker är kryptovaluta-plånböcker som inte är anslutna till internet eller andra osäkra nätverk när de inte används. Detta görs för att ge extra säkerhet. Exempel på offline plånböcker är Trezor och Ledger.


Please enter and activate your license key for Cryptocurrency Widgets PRO plugin for unrestricted and full access of all premium features.