Kryptodata

  • Market Cap: $2,503,838,648,672.47
  • 24h Vol: $109,700,101,735.67
  • BTC Dominance: 51.51%

Hemsidan är till salu. Mejla kontakt@kryptodata.se vid intresse.

Vad är en DEX?

För att handla kryptovalutor krävs traditionellt en centraliserad börs (CEX). CEX matchar order från någon som vill köpa krypto med någon som vill sälja, och vice versa, och fungerar som värdepappersbörser.‍

Men det finns dock ett flertal nackdelar i samband med traditionella, centraliserade börser. Dessa plattformar ägs till exempel privata. Det betyder att det finns en tredje part med egna motiv och prioriteringar, som sitter med i varje transaktion.‍

Detta resulterar i att dessa privata bolag övervakar transaktionerna och samlar in och lagrar information om alla sina kunder. Detta är en av de sakerna som krypto vill ändra på genom att göra det möjligt för anonymitet hos användaren om en användare önskar det.

När man gör transaktioner på centraliserade börser innebär även det att plattformen innehar tillgången som handlats, de är med andra ord vårdnadshavaren av tillgången.

Skillnaden mellan centraliserade och decentraliserade börser i detta innebär att decentraliserade börser istället erbjuder fullständig anonymitet och transaktioner utan att tillgången som handlats går genom en mellanhand.

DEX (decentralized exchange) ses av många som en viktig del av nästa stora innovation och utveckling i krypto. Dock kommer DEX plattformar sannolikt att möta ännu fler utmaningar från myndigheter framöver, som har signalerat att de inte håller med om att decentraliserade börser inte bör omfattas av samma tillsyn som centraliserade plattformar eftersom de faktiskt inte innehar tillgångar.


Vilka är de 5 mest populära DEX?

1. Uniswap
2. PancakeSwap
3. 1Inch
4. MDEX
5. Sushiswap


Please enter and activate your license key for Cryptocurrency Widgets PRO plugin for unrestricted and full access of all premium features.